De provincie Noord-Holland voert een tijdelijke geitenstop in wegens de gezondheid van omwonenden. De komende zes maanden mogen er geen nieuwe geitenboerderijen openen en mogen bestaande boerderijen hun geitenkudde niet uitbreiden.

De acute aanleiding voor het besluit is volgens een woordvoerder de omschakeling van één boer naar een geitenhouderij. Om te voorkomen dat nog meer geitenboerderijen opkomen, gaat voor tenminste zes maanden een geitenstop van kracht.

Deze periode gebruikt de gemeente om te onderzoeken hoe de ruimtelijke inrichting van het gebied rondom geitenboerderijen anders kan.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat inwoners die dicht bij geitenboerderijen wonen meer kans hebben op een longontsteking. Onder bewoners en wethouders binnen de Noord-Hollandse gemeentes bestaat onrust over de gezondheidssituatie.

Landelijk geitenrecord

De provincie Noord-Holland heeft vijf grote geitenboerderijen met meer dan duizend dieren per houderij. In totaal leven er in de provincie meer dan tienduizend geiten. Het CBS meldde eerder dit jaar een landelijk recordaantal geiten: 588.000. De meeste geiten worden gehouden voor de melk.

Al eerder voerden vijf andere provincies eenzelfde verbod in; Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.