Piloten van Virgin Atlantic staken van 22 december tot Eerste Kerstdag. Dat kondigt de vakbond Professional Pilots Union (PPU) aan, die een derde van piloten van de Britse maatschappij vertegenwoordigt. 

Ook weigeren piloten van de PPU te vliegen rond de jaarwisseling en een aantal dagen in de eerst week van januari.

De pilotenvakbond wil erkenning als vakbond en ziet zich daarom gedwongen in de drukste dagen van december het werk neer te leggen. Zo’n vierhonderd piloten zijn bij de PPU aangesloten. De PPU is door Virgin Atlantic buitengesloten in de onderhandelingen over toelagen.

"Dit is de druppel. Virgin Atlantic heeft structureel geweigerd om de PPU te erkennen als een legitieme en onafhankelijke vakbond, wat onze leden letterlijk hun stem ontneemt", zegt Steve Johnson, de woordvoerder van de PPU tegen Reuters.

Kerstreizigers zijn prioriteit voor Virgin Atlantic

Virgin Atlantic reageerde met de mededeling dat ze er alles aan doen om de vluchten van kerstreizigers zoals gepland te laten verlopen. De maatschappij vliegt vanaf drie Britse vliegvelden naar 29 bestemmingen in Noord-Amerika, het Caribisch gebied, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Vorig jaar werd bekend dat Air France-KLM een belang van 31 procent in Virgin Atlantic zal overnemen van Virgin Group voor 220 miljoen pond (ruim 246 miloen euro). Naar verwachting is deal begin 2019 rond.