De Europese aandelenbeurzen toonden vrijdag ten dele herstel na de recente zware verliezen. Op het Damrak keerde de AEX-index terug tot boven de 500 punten. Bij het sluiten van de beurzen steeg de AEX met 1 procent naar een kleine 504 punten.

De hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve volgend jaar mogelijk terughoudender zal zijn met het verhogen van de rente steunde het sentiment. Daarbij leek de onzekerheid over de Chinees-Amerikaanse handelsrelatie weg te ebben.

De zorgen over de handelsoorlog tussen de twee landen leidde donderdag nog tot een flinke beursval, waarbij de AEX voor het eerst sinds februari 2017 onder de 500 punten dook. De beurs op Amsterdam verloor zo'n 3,5 procent op de bloedrode beursdag.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen omhoog. Koploper was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 2,5 procent. Verfconcern AkzoNobel won 1,1 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Telecombedrijf KPN (plus 1,8 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse.

In de MidKap, die met 1,1 procent steeg, stond bodemonderzoeker Fugro met een plus van 4,5 procent bovenaan. Air France-KLM stond 1,2 procent lager. De luchtvaartcombinatie houdt de prijsvechter Joon toch in de lucht, meldde de Franse krant Les Echos.

Europese beurzen ook omhoog

De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 1,1 procent. Frankfurt verloor 0,2 procent. In de Verenigd Staten daalden de beurzen juist flink. De Dow Jones verloor 1,1 procent, de Nasdaq zelfs 2,2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,5 procent tot 53,82 dollar (47,2 euro) nadat het OPEC-besluit bekend was geworden. Brentolie kostte 5 procent meer op 63,06 dollar per vat. 

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!