Om de CO2-uitstoot te verlagen, gaan de onderhandelaars in het klimaatakkoord uit van biomassa die helemaal niet beschikbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Het kabinet moet daarom het gebruik van biomassa indammen, stelt de organisatie, bijvoorbeeld door de stimuleringssubsidie ervoor af te schaffen.

Biomassa wordt gezien als duurzame vervanger van fossiele brandstoffen. Het bestaat uit natuurlijk materiaal als hout, mest, mais en afval.

In de onderhandelingen voor het klimaatakkoord wordt gemikt op het inzetten van twee tot vier keer zo veel biomassa als beschikbaar is. Volgens Natuur & Milieu is er jaarlijks ongeveer 200 petajoule aan biomassa duurzaam beschikbaar. In de onderhandelingen wordt voor 2030 gemikt op het inzetten van 340 tot 570 petajoule biomassa boven op de 200 petajoule uit de bestaande plannen.

Niet zo duurzaam als gedacht

Ook zou biomassa meer schadelijke consequenties hebben dan nu rekening mee wordt gehouden. Zo kan toenemend gebruik van biomassa leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit, landroof en concurrentie met voedselteelt.

"Ook is de inzet van biomassa vrijwel nooit klimaatneutraal, omdat er veel CO2 vrijkomt bij de productie en verwerking", aldus de organisatie.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!