De Amsterdamse beurs is donderdag tot onder de 500 punten gedaald. Bij het sluiten van de beurs stond de teller op een daling van 3,32 procent naar 498,92 punten. Het is de laagste stand van de index sinds februari 2017.

De oorzaak van de dalingen op de beurzen is de vrees van beleggers dat de arrestatie van een topvrouw van Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten.

Begin deze week heerste er juist optimisme over de 'wapenstilstand' tussen de twee economische grootmachten en stond de AEX nog boven de 520 punten.

De twee landen lasten bij de G20-top in Argentinië een pauze van negentig dagen in waarin geen nieuwe invoerheffingen geïntroduceerd worden. 

Verzekeraars en cyclische fondsen krijgen hardste klappen

Op de AEX vingen verzekeraars en cyclische fondsen de hardste klappen op. De grootste verliezers waren Altice, Aegon en ArcelorMittal, die zo rond de 5 procent in de min stonden. ING en chemiebedrijf DSM verloren respectievelijk 4,91 en 4,8 procent. Het enige fonds dat de schade beperkt wist te houden, was Gemalto. Het bedrijf verloor 0,2 procent.

Ook olie- en gasconcern Shell ging flink onderuit. Naast de onzekerheid over de handelsrelatie tussen China en de VS, speelde onzekerheid rondom de olievoorraad ook een rol. De prijzen voor een vat Amerikaanse olie en Brentolie daalden om 18.05 uur met ruim 3 procent.

Over de hele wereld grote verliezen

Londen en Parijs raakten tot 2,6 procent kwijt. De Duitse DAX daalde met 2,6 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten.

In de Verenigde Staten was de sfeer op de beurzen niet veel beter. De Dow Jones verloor ruim 700 punten. Dat komt neer op een daling van 2,75 procent naar 24,300 punten. De Nasdaq en S&P 500 daalden respectievelijk met 2,2 en 2,7 procent.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!