Deutsche Bank had een groter aandeel in het grote witwasschandaal bij Danske Bank dan eerder werd aangenomen. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkte de Duitse bank nog eens 31 miljard euro aan dubieuze geldstromen, boven op de 132 miljard euro die eerder werd gemeld.

Danske Bank wordt beticht van witwaspraktijken via een onderdeel in Estland, dat tussen 2007 en 2015 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen verwerkte. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan.

Deutsche Bank was een soort tussenpersoon bij die transacties en lijkt nu betrokken te zijn geweest bij het overgrote deel van de dubieuze stromen die liepen via de Estse dochter van Danske. Deense en Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de kwestie.

Onlangs werd bekend dat Danske, de grootste bank van Denemarken, een voorlopige aanklacht heeft ontvangen van de Deense autoriteiten. Eerder kostte de affaire de topman en de voorzitter van de bank de kop.

Dinsdag meldden Zembla en NRC dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek gaat doen naar de rol van Nederlandse banken en bedrijven in deze witwaszaak.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!