De olieprijzen gaan na berichten over de mogelijke ingreep door oliekartel OPEC hard omlaag. Leden van het kartel besluiten pas over het al dan niet verlagen van de olieproductie als bekend is in hoeverre partner Rusland bereid is mee te doen, werd donderdag bekend.

Zowel een vat Amerikaanse olie als Brentolie zakte hiermee tegen het middaguur bijna 5 procent in prijs.

De olieproducerende landen zijn deze dagen in Wenen bijeen om over ingrepen in de olieproductie te beslissen. Rusland is geen lid van de OPEC, maar bij eerdere afspraken over het inperken van de oliewinning om de prijzen te stutten zetten ook de Russen het mes in de productie.

Volgens meerdere afgevaardigden van de aanwezige landen wordt gewacht op nieuws uit Moskou alvorens over de mate van inperking door OPEC-leden te beslissen.

Ingreep 'niet overdreven groot'

Saudi-Arabië, de grootste producent van de OPEC-landen, vindt dat een ingreep niet "overdreven groot" moet zijn. Een beperking met 1 miljoen vaten per dag noemde de Saudische energieminister Khalid Al-Falih adequaat. Hij benadrukte dat er nog geen akkoord is. 

Zijn Russische collega Alexander Novak was ook in Wenen aanwezig, maar keerde naar Moskou terug, vermoedelijk voor overleg met president Vladimir Poetin. Rusland is geen lid van de OPEC, maar bij eerdere afspraken over het inperken van de oliewinning om de prijzen te stutten, zetten ook de Russen het mes in de productie.