De Italiaanse regeringspartij Lega zal alleen een kleine verandering in de begroting van 2019 toestaan, stellen bronnen rond de partij donderdag. Het begrotingstekort zou met de eerdere plannen 2,4 procent oplopen. Dat percentage werd niet door de Europese Commissie geaccepteerd.

De partij is volgens de bronnen bereid om het begrotingstekort terug te brengen naar 2,2 procent in een nieuwe begroting, maar alleen als dat betekent dat de Europese Commissie de strafprocedure tegen het Zuid-Europese land stopzet.

De commissie begon de strafprocedure tegen Italië, omdat de regering met het grote tekort niet voldoet aan de Europese begrotingsregels. Op termijn zou Brussel hiermee strafmaatregelen kunnen nemen tegen Italië.

Brussel wees de begroting van Italië eerder af, omdat het land met de begroting te weinig zou doen om de hoge staatsschuld van 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terug te dringen. 

De Vijfsterrenbeweging van vicepremier Luigi di Maio is iets flexibeler in de onderhandelingen en zou volgens bronnen bereid zijn het begrotingstekort verder terug te dringen naar 2,1 procent.

Begrotingsmaatregelen worden onder de loep genomen

De Italiaanse regering rondt volgens een eerder bericht op donderdag de laatste beoordelingen van haar begrotingsmaatregelen voor 2019 af. Vooral de kosten worden onder de loep genomen, meldt vicepremier Matteo Salvini.

"Vandaag zullen we kloppende schattingen hebben voor de maatregelen op het gebied van werk, pensioenen en belastingen", aldus Salvini in een radiointerview. "Als we meer geld hebben geschat dan nodig, dan kan het extra geld nog aan iets anders worden besteed."

De vicepremier benadrukte dat het land "niets verschuldigd is aan Juncker", de voorzitter van de Europese Commissie. "We moeten de Italianen simpelweg antwoorden geven, met echte cijfers."

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!