De Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij oliekartel OPEC op aan de olieproductie niet te verlagen, omdat de olieprijzen dan zullen stijgen. De OPEC en haar bondgenoten beginnen donderdag in Wenen aan een vergadering over de productie.

"Hopelijk houdt de OPEC de olieproductie zoals hij is, zonder beperking. De wereld heeft geen behoefte aan hogere olieprijzen!", tweet Trump. Onlangs noemde de Amerikaanse president de lage olieprijzen "een belastingverlaging voor de wereld".

Naar verwachting zal het oliekartel samen met bondgenoten zoals Rusland besluiten tot een productieverlaging in 2019 om zo de olieprijzen aan te jagen. Er zou nog worden gesteggeld over hoe groot de productieverlaging zal zijn.

In het verleden haalde Trump geregeld uit naar de OPEC omdat die de olieprijzen zou opdrijven. Zo beschuldigde hij de organisatie onder meer van "afzetterij".

Olieprijzen stijgen licht

De olieprijzen gingen verder omhoog na de tweet van Trump. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 1,8 procent hoger op 54,20 dollar (47,75 euro) en Brentolie klom 1,6 procent tot 63,08 dollar per vat.

Sinds 30 november zijn de olieprijzen weer langzaam aan het stijgen. Op 29 november daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie tot onder de 50 dollar, de laagste prijs sinds oktober 2017.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!