In een rechtszaak bij de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing, bepleit de Belastingdienst dat aandelen als beleggingscategorie maar weinig risico vormen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag

Een woordvoerder van de fiscus zegt het bericht van het FD niet te kunnen bevestigen, omdat het verweerschrift van de Belastingdienst niet openbaar is. Op 12 december wordt de pleitnota van de Belastingdienst in het openbaar toegelicht.

Beleggingsexperts reageren verbaasd in het artikel van de zakenkrant. Zo verklaart een beleggerstrainer van BinckBank dat rendement en risico hand in hand gaan. "De AFM zou hier kritisch over zijn, verwacht ik", zegt hij.

Het gaat om een zaak die de Bond van Belastingbetalers, een groep consumenten, tegen de Belastingdienst heeft aangespannen. De belastingplichtigen vinden dat de vermogensrendementsheffing te hoog is.

Rendement van 4 procent wordt niet gehaald

In de zaak gaat het specifiek om de belastingaanslag van 2014. De Belastingdienst ging er toen van uit dat particulieren een rendement van 4 procent over hun vermogen behaalden.

Over die 4 procent moesten de belastingplichtigen dan 30 procent belasting betalen. In de praktijk betekent dit een heffing van 1,2 procent op spaargeld, beleggingen en vastgoed. Maar volgens de Bond van Belastingbetalers halen beleggers dat rendement van 4 procent helemaal niet.

Inmiddels is een nieuw systeem geïntroduceerd waarbij de belasting afhankelijk is van de omvang van het vermogen. De fiscus gaat er nu van uit dat mensen met grotere vermogens meer rendement behalen.