AMSTERDAM - Het advocatenduo Spong en Hammerstein willen dat het Openbaar Ministerie (OM) de banken ABN Amro en Goldman Sachs alsnog vervolgt in de zaak World Online. Daartoe heeft het duo een klaagschrift bij het gerechtshof in Amsterdam ingediend, aldus raadsman G. Spong donderdag.

Het OM besloot in mei af te zien van vervolging van de banken. Volgens het OM waren er niet voldoende aanwijzingen aangetroffen om te spreken van enig strafbaar feit. Met het indienen van het klaagschrift moet het gerechtshof bekijken of het OM zijn werk goed heeft gedaan. Het kan enkele maanden duren voordat het gerechtshof bepaalt of de beslissing om niet te vervolgen wordt teruggedraaid.

De kwestie heeft te maken met de dramatisch verlopen beursgang van World Online in maart 2000. Het internetbedrijf ging tegen een koers van 43 euro per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen bleek dat topvrouw N. Brink vier maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van dollar per aandeel en een premie op eventuele koerswinsten. Het OM besloot ook Brink niet te vervolgen, waarop het advocatenduo eveneens een klaagschrift indiende.

De verkoop van de aandelen stond volgens verschillende partijen niet goed omschreven in het prospectus. Niet alleen Spong en Hammerstein begonnen met procedures, maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en advocaat Van der Goen. Namens 'familie en vrienden van World Online' is ook een onderzoek begonnen om te bekijken of er schadevergoeding mogelijk is.

Brink zag zich destijds gedwongen terug te treden, gedupeerde beleggers begonnen juridische procedures en uiteindelijk werd de internetprovider eind 2000 verkocht aan het Italiaanse Tiscali.