Beleggers met een voorliefde voor geschiedenis kunnen de komende weken hun hart ophalen. Veilingshuis Sotheby's veilt een eerste druk van het zeventiende-eeuws werk Confusion de Confusiones van Joseph Penso de la Vega, het oudst bekende boek over aandelenhandel.

De la Vega, een naar Amsterdam geëmigreerde Sefardische jood, handelde zelf geregeld op de beurs van de handelsstad. Met zijn boek, geschreven in het Spaans, wilde hij lezers een praktische inleiding bieden in het reilen en zeilen op de eerste aandelenbeurs ter wereld.

De fijne kneepjes van het beleggen worden uitgelegd aan de hand van gesprekken tussen een 'handelaar', 'aandeelhouder' en 'filosoof'. Hun adviezen zouden niet misstaan op moderne beleggerssites. Zo drukken de personages aspirant-beleggers op het hart nooit foute adviezen te geven, altijd geduld te hebben en rekening te houden met onverwachtse verliezen.

Geïnteresseerden hebben nog tot 17 december om een bod uit te brengen. Sotheby's verwacht dat het boek tussen de 200.000 en 300.000 dollar (tussen de 175.550 en 263.320 euro) zal opleveren.

Wie krapper bij kas zit, kan overigens ook online terecht. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) biedt op haar site een gratis pdf-bestand van het werk aan.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!