De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Financiën Steven Mnuchin zijn hoopvol over een toekomstige handelsdeal met China. Dat laten ze maandag weten na de gesprekken die Trump afgelopen weekend met Xi Jinping voerde.

De Verenigde Staten hebben van China toezeggingen voor verschillende "essentiële kwesties" gekregen, aldus Mnuchin aan het Amerikaanse CNBC. Het is volgens hem de eerste keer dat het land dergelijke beloftes heeft gedaan, die de voorbode zouden zijn voor een akkoord.

"De twee presidenten zijn toegewijd om samen te werken aan een nucleair-vrij Koreaans schiereiland", vult de minister aan.

'Grote stap vooruit'

Trump tweet op zijn beurt optimistisch over zijn ontmoeting met Xi. "De betrekkingen met China zijn een grote stap vooruitgegaan!", schrijft hij onder meer. Ook roemt hij zijn goede persoonlijke verstandhouding met de Chinese leider.

Verder haalt hij in een vervolgtweet Russische president Vladimir Poetin aan. Trump schrijft dat hij samen met hem en Xi om tafel wil om een "betekenisvol eind" van de wapenwedloop te bespreken. "De VS gaf daar dit jaar 716 miljard dollar aan uit. Crazy!"

Wapenstilstand China en VS

Eerder werd al bekend dat Trump en Xi voorlopig een wapenstilstand zijn overeengekomen, en daarom afzien van nieuwe handelstarieven. Die periode duurt in ieder geval negentig dagen. Gedurende die tijd proberen de landen hun tegenstellingen glad te strijken, en mogelijk tot een akkoord te komen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!