Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Italië staat toch open voor verlaging begrotingstekort'

De Italiaanse regering onderhandelt met de Europese Commissie over het verlagen van het begrotingstekort in 2019 van 2,4 procent naar 2 procent of 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Door NU.nl/Reuters

De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa melden dat maandag op basis van uitspraken van Giovanni Tria, de Italiaanse minister van Financiën.

Volgens Il Messaggero bereidt premier Giuseppe Conte zich voor op een lager begrotingstekort en zijn ook vicepremiers Luigi di Maio en Matteo Salvini bereid het nieuwe doel te accepteren.

Na het nieuws daalde de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar naar het laagste niveau in de afgelopen twee maanden. De FTSE MIB-index in Milaan steeg met 2,1 procent en ook Italiaanse bankaandelen profiteerden van het nieuws. Zo steeg het aandeel Unicredit met 3,3 procent.

De Europese Commissie heeft al de eerste stap gezet om strafmaatregelen tegen het Zuid-Europese land in te stellen. Het kan nog wel maanden duren voordat die maatregelen daadwerkelijk worden ingesteld.

Meer moeite doen om de staatsschuld te verlagen

Het EU-orgaan wil dat Italië meer moeite doet om de staatsschuld van ruim 130 procent van het bbp te verlagen. Met een beoogd begrotingstekort van 2,4 procent voor volgend jaar lukt dit niet, denkt de Europese Commissie.

De plannen van de Italiaanse regering zijn ook te voelen op de financiële markten. Italiaanse banken hebben veel van hun vermogen geïnvesteerd in staatsobligaties van het eigen land en lijden daardoor het meest onder de onrust.


Lees meer over:

Italië

Aanbevolen artikelen