De Wereldbank investeert met partners de komende vijf jaar 200 miljard dollar (176 miljard euro) in de strijd tegen klimaatverandering. Met dat geld moeten onder meer voorspellings- en waarschuwingssystemen worden opgetuigd in ontwikkelingslanden.

Daarnaast moeten onder meer informatiediensten over het klimaat worden opgezet en slimme agrarische investeringen worden gedaan.

De helft van de 200 miljard dollar komt van de Wereldbank. De andere helft wordt gezamenlijk opgebracht door de dochterorganisaties International Finance Corporation en Multilateral Investment Guarantee Agency en andere investeerders.

"Klimaatverandering is een existentiële bedreiging voor de armste en kwetsbaarste mensen op aarde", zegt Wereldbank-voorzitter Jim Yong Kim. "We dwingen onszelf ertoe om meer te doen en onze investeringen te versnellen en roepen de wereldgemeenschap op dat ook te doen."

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!