Shell gaat kortetermijndoelen stellen om de eigen CO2-uitstoot te verminderen en zal de beloning van het topmanagement daaraan verbinden, laat topman Ben van Beurden weten aan de Financial Times (FT).

Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep 'groene' aandeelhouders. Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar raakt het plan de beloning van mogelijk  twaalfhonderd topmedewerkers, meldt FT. Het nieuwe beloningsbeleid moet tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd.

Shell kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerders niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregelen, maar Van Beurden hield de boot eerder af uit vrees dat het bedrijf zich alleen maar in de vingers zou snijden.

Voertafdruk verkleinen tegen 2035

Shell wil volgens de krant nu zijn voetafdruk met zo'n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat "de dialoog" met investeerders tot deze "evolutie" heeft geleid.

Een van de duurzame beleggers is pensioenfonds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijke stap. "Dat Shell nu zijn ambitie heeft verankerd in zijn beloningsbeleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeert", aldus Wortmann.

Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang "met belangstelling" in de gaten te zullen houden. "We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen."

Een "interessant voorstel", reageert Milieudefensie. "Maar we moeten niet vergeten dat Shell's klimaatambities nog steeds ernstig onvoldoende zijn en dat Shell-managers ook nog steeds bonussen krijgen voor olie- en gaswinning."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!