85 procent van de Nederlanders is voorstander van de invoering van een belasting voor internetbedrijven. Bijna een kwart is zelfs "zeer sterk" voor een 'digitaks' voor bedrijven als Amazon, Google en Netflix.

Een ruime meerderheid vindt dat de EU niet moet wachten tot er wereldwijd regels zijn afgesproken, blijkt maandag uit een grootschalig onderzoek van Kieskompas in zes Europese landen.

Dinsdag moeten de ministers van Financiën van EU-landen in Brussel een besluit nemen over de invoering van een Europese belasting op internetdiensten. De 'digitaks' dreigt vanwege onenigheid echter op de lange baan te worden geschoven.

In de zes landen, naast Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, steunt 75 procent van de bevolking de belastingmaatregel.

'Ministers moeten luisteren naar wat er leeft'

"De uitkomst laat zien dat je geen linkse jongen hoeft te zijn om het belachelijk te vinden dat techreuzen als Google en Facebook nauwelijks belasting betalen", zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

"Iedereen vindt dat dat daar iets aan gedaan moet worden. De ministers moeten luisteren naar wat er leeft onder de bevolking en werken aan een eerlijk belastingsysteem."

Europese Commissie neemt dinsdag een besluit 

De Europese Commissie wil dinsdag een besluit nemen. Het EU-orgaan vreest dat een aantal lidstaten op eigen initiatief wetgeving zal invoeren, waardoor er op dit vlak een lappendeken aan regels in de EU ontstaat. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben al plannen aangekondigd.

Een aantal landen, waaronder Nederland, wil dat de belasting via de OESO, het internationale samenwerkingsverband van 36 landen waaronder de VS en Japan, wordt geregeld. Maar dat kan nog jaren in beslag nemen.

Bedrijven betalen in land waar ze gevestigd zijn

Bedrijven betalen nu volgens de mondiale afspraken winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Internetbedrijven als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen waar de concerns weinig belasting betalen.

Intussen draaien de ondernemingen enorme omzetten in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Het onderzoek wordt maandag in Brussel gepresenteerd.