De Europese Unie moet duidelijk maken dat zij zich niet door de Italiaanse regering onder druk laat zetten, zegt oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel

Volgens Dijsselbloem kan Brussel Italië niet redden als dat land failliet dreigt te gaan. "Anders dan in het verleden zullen we jullie niet meer uit de problemen kopen."

Dit betekent dat een bankroet van Italië mogelijk is. "De eurozone moet aan kopers van Italiaanse staatsleningen het signaal geven dat ze hun geld misschien niet volledig terugkrijgen", zegt Dijsselbloem. De eurozone moet volgens hem dan ook regels opstellen voor een bankroet van landen.

De Italiaanse staatsschuld ligt momenteel rond de 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In de eurozone mag de schuld maar 60 procent van het bbp bedragen. De Italiaanse regering wil bovendien meer geld uitgeven dan zij heeft, wat tot een fors begrotingstekort leidt.

Commissie heeft begroting meermaals afgewezen

In de ingediende Italiaanse begroting komt het begrotingstekort uit op 2,4 procent van het bbp. De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting daarom herhaaldelijk afgewezen, omdat Italië volgens het EU-orgaan te weinig doet om de schuldenberg te verkleinen.

De economische groei waar de Italiaanse regering op rekent, blijft naar verwachting uit, waardoor de basis onder de begroting weg dreigt te vallen. Vrijdag werd bekend dat de Italiaanse economie in het derde kwartaal gekrompen was.

Ook blijft de rente op staatsleningen door de aanhoudende onzekerheid hoog. Dit betekent dat Italië meer geld kwijt is aan het terugbetalen van leningen en minder overhoudt voor het nemen van maatregelen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!