De top tussen de twintig grootste economieën van de wereld, de G20, is begonnen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De Argentijnse president Mauricio Macri riep de overige wereldleiders op tot een brede dialoog.

Aan het begin van de formele gesprekken verwelkomde de Russische president Vladimir Poetin de Saoedische kroonprins Bin Salman die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven tot of althans op de hoogte te zijn van de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi.

Ook de Franse president Emmanuel Macron en het Chinese staatshoofd Xi Jinping spraken hem aan het begin van de bijeenkomst. De Britse premier Theresa May heeft later een ontmoeting met de kroonprins. May vertelde de kroonprins dat hij actie zou moeten ondernemen om de herhaling van incidenten zoals de moord op Khashoggi te voorkomen.

Een Franse vertegenwoordiger meldt dat Macron een "zeer ferme" boodschap heeft overgebracht over de zaak-Khashoggi.

De Amerikaanse president Donald Trump, die nog steeds achter zijn bondgenoot staat, wisselde vriendelijkheden uit met de kroonprins, aldus het Witte Huis. "Zoals met bijna elke andere deelnemer." Trump zelf zei: "Het kan zijn dat we discussiëren, maar dat hebben we nog niet gedaan."

Poetin moet lachen om grapje Saoedische kroonprins
20
Poetin moet lachen om grapje Saoedische kroonprins

Trump en Xi hebben zaterdag ontmoeting over handelsoorlog

Zaterdag ontmoeten Trump en Xi elkaar. De leiders gaan samen dineren en gaan de handelsoorlog tussen beide landen bespreken.

Volgens Trump drijft China oneerlijke handel en daarom verhoogde Trump de importtarieven van tientallen miljarden aan Chinese goederen. China stelde daarop ook hogere heffingen in.

Trump gaf vrijdag aan dat er "goede gesprekken" zijn geweest tussen China en de Verenigde Staten voorafgaand aan de ontmoeting met Xi van zaterdag. Of er een akkoord gesloten gaat worden tussen beide landen liet hij nog niet weten.

Trump heeft geen zin in fotomoment G20-top en loopt weg
27
Trump heeft geen zin in fotomoment G20-top en loopt weg

Ook conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor spanning

Naast de zaak-Khashoggi zorgt ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne voor spanningen tijdens de G20. Zondag blokkeerden Russische marineschepen drie schepen van de Oekraïense marine en daarbij schoten de Russen. 

Volgens Rusland voeren de Oekraïners in Russische territoriale wateren en weigerde de bemanning van de Oekraïense schepen mee te werken met een legitieme douanecontrole. Kiev beschuldigt Rusland van economische oorlogsvoering door de Oekraïense havens te blokkeren.

Vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne zal de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin niet plaatsvinden, wat eerst wel de bedoeling was.

Op de eerste dag van de top demonstreerden duizenden mensen in de straten van Buenos Aires. Het protest verliep grotendeels vreedzaam. Er waren ongeveer 25.000 veiligheidstroepen op de been.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!