AMSTERDAM - KLM heeft grondwerktuigkundigen die bijna twee weken geleden een wilde staking organiseerden, in een brief met ontslag gedreigd. Als de onwilligen zich voortaan niet als goed werknemer gedragen, moeten zij rekening houden met ontslag.

Dat heeft voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) R. van der Hout donderdag gezegd. "KLM richt met deze brief schade aan onder het personeel. Het bedrijf probeert mensen angst aan te jagen", meent Van der Hout. De NVLT gaat in beroep tegen de brief.

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat 103 medewerkers een brief hebben gekregen. "Hierin staat dat zij in overtreding met de CAO hun werk hebben neergelegd en dat hun loon over die uren wordt ingehouden. Ook krijgen zij een formele berisping, die wordt opgenomen in hun dossier." De woordvoerder kon niet zeggen of er ook met ontslag wordt gedreigd. "Ik ken de precieze inhoud van al die brieven niet. Het is geen standaardbrief, maar op maat gesneden."

Het grondpersoneel legde zaterdag 28 juli spontaan het werk neer, uit onvrede over hun salaris. Hierdoor strandden duizenden reizigers tijdens de zomerdrukte. KLM wil de geleden schade van 15 miljoen euro verhalen op het personeel. De luchtvaartmaatschappij denkt nog na over de hoogte van het bedrag, aldus de woordvoerder. "Dat zal in alle redelijkheid en billijkheid gebeuren. Je kunt natuurlijk niet 15 miljoen euro delen door 103. Dat kunnen de mensen niet opbrengen."