De nieuwe topman van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, Ben Smith, wil naar verluidt stoppen met de Air France-dochter Joon, schrijft de Franse krant Le Figaro donderdag.

De budgetdochter van Air France werd in de zomer van 2017 opgericht onder de vorige topman Jean-Marc Janaillac en begon eind vorig jaar met de eerste vluchten.

Het bedrijf wilde zich richten op een jongere doelgroep en moest door lagere productiekosten beter kunnen concurreren met andere luchtvaartmaatschappijen dan Air France.

Volgens Le Figaro ziet de nieuwe topman van Air France-KLM echter geen toekomst meer in het bedrijfsmodel van Joon. Smith zou meer willen doen met het merk Air France, omdat de mogelijkheden van dit bedrijf momenteel nog onvoldoende worden benut.

Joon maakt gebruik van piloten, grondpersoneel en vliegtuigen van Air France, maar het cabinepersoneel heeft een eigen cao waardoor op die kosten wordt bespaard.

Joon voert momenteel zowel vluchten binnen Europa als interncontinentale vluchten uit. Het bedrijf vliegt daarbij naar bestemmingen die ook aangevlogen worden door Air France. Daarnaast heeft Joon in het afgelopen jaar ook enkele routes van moedermaatschappij Air France overgenomen. 

Als Air France-KLM inderdaad stopt met Joon, heeft dat mogelijk gevolgen voor het personeel. Volgens de Franse krant is er mogelijk sprake van een overname van het personeel door Air France.