Oliemaatschappij Shell zou al jaren geen winstbelasting in Nederland betalen. Een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën dat in handen is van Trouw zou die bewering ondersteunen.

Door gebruik te maken van legale aftrekposten weet Shell de winstbelasting telkens op nul te laten uitkomen, ondanks dat het miljarden verdient op Nederlandse bodem, zo vertellen bronnen aan Trouw.

Dat Shell geen winstbelasting betaalt, verklaart volgens een goed ingevoerde bron waarom het bedrijf de afgelopen jaren zo hard gelobbyd heeft om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. “Afschaffing van de dividendbelasting is het enige dat Shell nog iets oplevert.”

Een verdere verlaging van het tarief van de winstbelasting, waartoe het kabinet recent besloot na een 'heroverweging' van de dividendbelasting, levert Shell namelijk niets op. "Shell betaalt 0 euro winstbelasting. Dan maakt het niet meer uit of het belastingtarief van 25 procent naar 20 procent gaat. Nul blijft nul. De race naar de bodem is voor Shell wat betreft de winstbelasting gelopen."

Shell ontkent dat het iets doet wat niet mag. "Onze fiscale afdrachten zijn volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving", aldus een woordvoerder. Volgens Shell is er geen sprake van een verband tussen wat het bedrijf al dan niet aan winstbelasting betaalt en het pleidooi voor de afschaffing van de dividendbelasting.