Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen dat jongeren een vaste plek krijgen in de Sociaal-Economische Raad (SER), een belangrijk adviesorgaan van het kabinet en het parlement.

De zes partijen roepen op initiatief van het CDA het kabinet op met de SER in gesprek te gaan, zodat jongeren een sterkere positie krijgen bij het overlegorgaan, blijkt woensdag tijdens een debat over de plannen van het ministerie van Sociale Zaken voor volgend jaar.

De SER bestaat uit experts op verschillende gebieden van de arbeidsmarkt (de kroonleden) en vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersverenigingen van de gevestigde organisaties.

Zo zijn zeven van de elf werknemers afkomstig van de FNV, de grootste vakbond in Nederland. CDA-Kamerlid Pieter Heerma heeft het over de "gestaalde en vergrijsde belangen" binnen de SER.

VVD'er Dennis Wiersma wil de SER "toekomstproof" maken. Hij twijfelt nu over de representativiteit van de vakbonden. Als oud-voorzitter van FNV Jong pleit hij voor "nieuwe collectieven" aan tafel, zoals jongeren en zelfstandigen.

Twijfels over vakbonden sinds klappen pensioengesprekken

Sinds de gesprekken over een pensioenakkoord vorige week zijn mislukt, betwijfelen sommige partijen of de vakbonden nog wel de enige onderhandelingspartners vanuit werknemerszijde zouden moeten zijn.

Dinsdagavond deed VVD'er Roald van der Linde al een duit in het zakje door openlijk te twijfelen aan de representativiteit van de vakbonden. Het is wat hem betreft niet ondenkbaar dat er een pensioenakkoord komt zonder dat de bonden mee mogen praten.

"Ik krijg nauwelijks uitgelegd dat we pensioenonderhandelingen laten voeren door vakbonden die maar een paar procent van de werkenden vertegenwoordigen", zei Van der Linde tijdens het debat over het mislukte pensioenakkoord.

Begin dit jaar deden PvdA'er Gijs van Dijk en Steven van Weyenberg van D66 een soortgelijke oproep, het CDA borduurt hier nu op verder.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zal donderdag zijn licht laten schijnen op het voorstel.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!