Het inkomen van jonge vrouwen met een kankerdiagnose daalt flink in vergelijking met dat van niet-kankerpatiënten, blijkt woensdag uit een onderzoek van Deloitte en Amsterdam UMC.

In het onderzoek worden gegevens van circa 64.000 kankerpatiënten vergeleken met die van vier keer zo veel Nederlanders met hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd, maar zonder kanker.

De kankerpatiënten verdienen over een vijfjarige periode gemiddeld 1.002 euro minder dan de controlegroep van niet-patiënten.

Vrouwelijke patiënten van onder de 35 jaar verdienen 1.905 euro minder over een periode van vijf jaar; een verschil van 13 procent met niet-kankerpatïenten uit dezelfde leeftijdsgroep.

Ook lageropgeleiden, horecamedewerkers en uitzendkrachten zwaarder getroffen

Naast vrouwen onder de 35 jaar worden ook lageropgeleiden, horecapersoneel en uitzendkrachten zwaarder getroffen in vergelijking met hun evenknie zonder kanker, constateert het onderzoek.

Bij de lageropgeleiden zit een groter deel van de patiëntengroep zonder werk dan bij de groep zonder de diagnose. Dit verschil is het grootst bij de lageropgeleiden met kanker onder de 35 jaar.

Uitzendkrachten met een kankerdiagnose gaan er qua inkomen op achteruit en werken minder uren dan uitzendkrachten zonder diagnose. Onder de horecamedewerkers belanden meer patiënten in de bijstand dan niet-patiënten.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!