De Amerikaanse president Donald Trump kan al volgende week, na de aankomende G20-top, importheffingen invoeren op geïmporteerde auto's, meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche dinsdag op basis van Europese bronnen.

Als Trump dat doet, zou het gaan om tarieven van maar liefst 25 procent voor een brede groep geïmporteerde auto's, aldus het blad. Canada en Mexico worden in dat geval vrijgesteld van de belastingen.

Eurocommissaris Cecilia Malmstöm (Handel) vliegt woensdag naar Washington om de heffingen met de Amerikanen te bespreken.

Deze zomer beloofde Trump nog aan Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, dat hij geen extra importtarieven zal invoeren als de partijen nog praten over een vrijhandelsakkoord.

Vooral voor Duitse economie grote gevolgen 

Vooral voor de Duitse economie zou een importheffing op auto's een flinke domper betekenen. Duitse autoverkopers exporteerden vorig jaar voor 20 miljard dollar (17,7 miljard euro) aan voertuigen naar de VS.

Eind deze week start de G20-top in Buenos Aires en de handelsperikelen zullen daar waarschijnlijk het belangrijkste onderwerp zijn.

De Europese Unie zal proberen de tarieven op auto's van tafel te krijgen, terwijl Trump dreigt ook de importtarieven op Chinese goederen te verhogen naar 25 procent.