De Italiaanse regering gaat haar begroting voor 2019 vooralsnog niet aanpassen, melden coalitieleiders maandagavond. De Italianen willen een volledige kostenanalyse van de belangrijkste voorgestelde maatregelen afwachten.

De Italiaanse premier Giuseppe Conto besprak maandagavond de begroting met zijn twee vicepremiers. Het gaat om minister van Economische Ontwikkeling Luigi Di Maio en Matteo Salvini, die minister van Binnenlandse Zaken is. 

"De doelstellingen in de begroting zijn al gemaakt en opgesteld", aldus een officiële verklaring, getekend door de drie politici. Twee regeringsbronnen zouden hebben gezegd dat uit de kostenanalyse mogelijk blijkt dat het begrotingstekort wel verlaagd kan worden.

In het huidigde begrotingplan van Conte komt het begrotingstekort uit op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit leidde bij EU-lidstaten en op financiële markten tot onrust. Door de begrotingsplannen zal de schuld van Italië mogelijk nog verder toenemen. De Europese Commissie vindt dat het land meer moet doen om de schuld terug te dringen.

De commissie zal uiteindelijk sancties kunnen opleggen, wanneer de Italianen hun huidige plannen doorzetten. Op de langere termijn kunnen er geldboetes worden uitgedeeld.