Klaas Knot, president bij De Nederlandsche Bank (DNB), is benoemd tot vicevoorzitter bij de Financial Stability Board (FSB), een internationale organisatie die toezicht houdt op de financiële sector.

De benoeming gaat op 2 december 2018 in, meldt DNB maandag. De huidige voorzitter, de Britse centralebankpresident Mark Carney, treedt af per 1 december. 

De Amerikaan Randal Quarles, bestuurder en vicevoorzitter voor toezicht bij de Amerikaanse Federal Reserve, wordt voorzitter. Na drie jaar neemt Knot het voorzitterschap over.

FSB is een samenwerkingsverband van toezichthouders uit zo'n twintig landen dat regels opstelt voor de financiële sector.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën feliciteerde Knot met zijn nieuwe functie en is er trots op dat de toppositie naar een Nederlander gaat. "Ook een felicitatie voor het FSB met een vicevoorzitter, en over drie jaar voorzitter, met zoveel ervaring en deskundigheid", voegde hij daar aan toe.

Knot waarschijnlijk niet naar ECB

Voordat Carney het voorzitterschap kreeg, stond Mario Draghi, de huidige ECB-president, aan het roer van de organisatie. Hij kreeg daarna zijn positie bij de ECB.

Draghi zwaait volgend jaar af als hoofd van de Europese Centrale Bank. Knot werd al eens genoemd als mogelijke kanshebber voor deze post, maar met de benoeming bij FSB lijkt dat nu onwaarschijnlijk.