Investeerder Sam van Doorn wil via een zogeheten artikel 12 Sv-procedure afdwingen dat justitie ING alsnog strafrechtelijk vervolgt voor de witwasaffaire bij de bank.

Dit zegt hij in gesprek met het KRO-NCRV-radioprogramma 1 op 1. Van Doorn was de investeerder die het onderzoek naar de witwasproblemen bij ING aan het rollen bracht.

Hij vindt het niet te verteren dat er geen strafrechtelijke vervolging heeft plaatsgevonden nadat bleek dat de bank witwassen mogelijk maakte door slecht toezicht. "De directie ontspringt de dans", zegt hij tegen het programma.

Ook wil hij schade verhalen op de bank. Tussen 2005 en 2015 stuurde hij 22 brieven naar ING over de problemen. "Ik heb tien jaar zitten zeuren, tien jaar lang advocaatkosten gehad. Het gaat zonder enige twijfel om miljoenen."

ING maakte begin september een schikking van 775 miljoen euro bekend met het Openbaar Ministerie (OM) voor betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank erkende tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen en nam ook maatregelen tegen enkele werknemers, maar niemand werd vervolgd door het OM.

'ING schoot ernstig tekort in behoeden voor witwaspraktijken'
20
'ING schoot ernstig tekort in behoeden voor witwaspraktijken'