AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft anderhalve week geleden drie mannen (21 en 22 jaar) aangehouden omdat ze betrokken zouden zijn bij grootscheepse pinpasfraude. Dit maakte de politie woensdag bekend.

Eerder werd al een medewerker van een tankstation in de Pijp gearresteerd. Hij maakte gebruik van een dubbele kaartlezer. Pinnende klanten betaalden niet alleen, hun gegevens van de pinpas werden ook gelezen door een tweede apparaat. Op slinkse wijze werd bovendien hun pincode achterhaald.

De combinatie van gegevens maakte het voor verdachten mogelijk om met een vervalste kaart geld te pinnen van de rekeningen van de niets vermoedende klanten van het tankstation.

Criminele organisatie

De vier worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie met als doel bankpassen te vervalsen. Ze hebben zeker zeventig keer geld opgenomen met vervalste kaarten. Een woordvoerder van de politie wil niet zeggen hoeveel geld met de pinpasfraude is gemoeid. Tien gedupeerden deden aangifte.

De transacties werden gedaan in het midden van het land en Duitsland. Eerder meldde de Postbank dat tientallen klanten tot euro misten door geldopnamen in Parijs, terwijl ze hun pas in bezit hadden en niet in Frankrijk waren geweest.

Antwerpse connectie

Vorige week werd bekend dat via een Antwerpse geldautomaat van de Belgische bank BBL bankpassen met pincode zijn gecopieerd. Dat zou in het weekeinde van 28 en 29 juni zijn gebeurd, ook met Nederlandse bankpassen.

Het onderzoek naar de 'Amsterdamse' fraude begon in mei. De politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam werkten daarbij samen met Interpay Nederland en de banken. Meerdere banken hebben pinpassen van hun klanten vervangen omdat ermee zou kunnen worden gefraudeerd.

De politie adviseert pinners bij het betalen hun kaart geen moment uit het oog te verliezen en in geen geval de pincode af te geven. Ook is het beter om het intoetsen van de pincode af te schermen.

/ECONOMIENieuwe truc pinpasfraude in BelgiëAfgeven pinpas aan de kassa is riskant