Italië overweegt mogelijk toch de omstreden begroting aan te passen om turbulentie op de financiële markten te voorkomen. Naar verluidt is er maandagavond een overleg van het Italiaanse kabinet hierover.

Dit meldt persbureau Reuters maandag op basis van een anonieme bron. Tegen de Italiaanse krant Il Messaggero  zegt onderminister Armando Siri van Infrastructuur dat de regering kleine aanpassingen kan doorvoeren om de begroting te redden.   

Uiteindelijk is het aan premier Giuseppe Conte en vicepremiers Luigi di Maio en Matteo Salvini om de koers uit te zetten. Salvini zette vorige week de deur voorzichtig open om aanpassingen te doen in de begroting.

Na de berichten daalde de rente op de Italiaanse tienjaarsobligatie flink naar 3,2 procent. Vorige week dinsdag stond deze rente nog op 3,62 procent.

Ook Italiaanse aandelen profiteerden. Zo stegen de aandelen van de Italiaanse banken Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM maandagochtend rond de 6 procent. De bredere Italiaanse index steeg 3 procent.

Op termijn mogelijk sancties van Europese Commissie

Als de Italianen de huidige plannen doorzetten, zal de Europese Commissie uiteindelijk sancties kunnen doorvoeren. Op de lange termijn kan de Commissie zelfs geldboetes uitdelen.

Maar verder riskeert Italië ook het vertrouwen van investeerders te verliezen. Als dat gebeurt, zullen die investeerders de Italiaanse staatsobligaties van de hand doen of alleen nog maar investeren tegen een hoger rendement.

Vooral Italiaanse banken lijden hieronder, omdat zij een groot deel van hun vermogen in die staatsobligaties hebben geïnvesteerd. Als andere investeerders die leningen van de hand doen, daalt de prijs en lijden de banken verliezen.