BRUSSEL - Winkeliers en horecaondernemers worden straks minder op kosten gejaagd als een buitenlander met een Visa-kaart betaalt. De creditcardmaatschappij moet voor 2007 de tarieven voor uitgestelde buitenlandse betalingen met het plastic kaartje hebben verlaagd tot 0,7 procent van de transactie. Bovendien mogen banken die zijn aangesloten bij Visa voortaan niet meer rekenen dan 28 eurocent voor pinnen met de creditcard in het buitenland.

Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. De bepaling geldt voor de landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte. Daartoe behoren buiten de EU ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De banken hoeven overigens niet de provisie aan te passen die ze nu bij winkeliers en horecaondernemers in rekening brengen over binnenlandse betalingen.

Visa heeft zelf voorgesteld de tarieven die de banken in rekening brengen bij winkeliers, hoteliers en restauranthouders, drastisch aan te passen. Dit naar aanleiding van een klacht van de Europese koepelorganisatie EuroCommerce in 1997 over de hoge tarieven die banken berekenen over grensoverschrijdende betalingen met Visa-kaarten.

Volgens de winkeliers functioneren grote verstrekkers van de plastic kaartjes als Visa en Mastercard momenteel als een soort kartels. Banken die in de maatschappijen participeren zouden eenzijdig de tarieven vaststellen voor het gebruik van de kaarten. De manier waarop de prijzen worden berekend en welke kosten de banken maken, is volgens de branche bovendien volstrekt ondoorzichtig.