De Japanse automaker Nissan zou, in de nasleep van het ontslag van voorzitter Carlos Ghosn, de samenwerking met Renault willen herzien. Dat melden bronnen rond het bedrijf.

Het Japanse bedrijf zou graag zien dat de samenwerking meer op basis van gelijken zou worden voortgezet. Daarbij zou in eerste instantie gekeken moeten worden naar de aandeelhoudersstructuur.

Renault, waar Ghosn op papier nog de baas van is, bezit 43 procent van de aandelen Nissan. Ook hebben de Fransen stemrecht bij beslissingen van de Japanners.

Nissan heeft 15 procent van de aandelen Renault in handen. De Japanners kunnen zich niet mengen in bestuurskwesties in Parijs.

Als Nissan besluit zijn belang in Renault te verhogen naar meer dan een kwart, verliezen de Fransen volgens de Japanse wet hun stemrecht bij Nissan. Maar Renault kan ook zijn belang in Nissan tot onder de 40 procent brengen. Daarmee krijgt Nissan volgens de Franse regels stemrecht bij Renault.

Financieel gesjoemel

Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij was naast voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Naast gesjoemel met financiële gegevens, wordt de 64-jarige Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen.

Volgens bronnen wil Nissan nog voor de Kerst een nieuwe voorzitter benoemen. Deze zou dan minstens tot de volgende aandeelhoudersvergadering de voorzittershamer hanteren.

De eerste reguliere vergadering staat in juni gepland. Het kan zijn dat Nissan aandeelhouders eerder bijeen roept.