
Loonkloof onveranderd: 'Het ligt niet aan werkgevers, maar aan de wereld'
Osse deed haar uitspraak naar aanleiding van donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS is de gecorrigeerde loonkloof tussen 2004 en 2016 niet verkleind. Bij overheidsbanen verdient een man gemiddeld 5 procent meer dan een vrouw. In het bedrijfsleven is dat verschil zelfs 7 procent.
"Dit ligt aan de wereld", zei Osse na een vraag over de oorzaak van dit verschil. Volgens haar ligt het niet aan de werkgevers of de werknemers zelf.
"Het ligt aan het feit dat mannen op de arbeidsmarkt fulltime werken en dat we dat normaal vinden", stelt Osse. "We vinden het normaal dat vrouwen stoppen of minder werken als ze kinderen krijgen. Als we dat normaal blijven vinden, hou je dat verschil."
Keerpunt als vrouwen kinderen krijgen
Het krijgen van kinderen is mogelijk ook terug te zien in de cijfers van het CBS. Vrouwen tot 26 jaar verdienen in het bedrijfsleven meer dan hun mannelijke collega's van deze leeftijd. Vrouwen met een overheidsbaan verdienen zelfs tot hun 36e meer dan hun mannelijke evenknieën.
"Het goede nieuws is dat vrouwen onder de 32 jaar gemiddeld iets meer verdienen dan mannen", vertelt Osse.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het aandeel hogeropgeleiden sterker toeneemt onder vrouwen dan onder mannen. "Ze zijn hoger opgeleid, ze werken harder en maken meer uren. Dit verandert weer als ze kinderen krijgen", vervolgt de directeur van Loonwijzer.nl.
Verschil wordt groter vanaf 36 jaar
Het loonverschil tussen mannen en vrouwen wordt groter naarmate ze ouder worden. 26-jarige mannen verdienen in het bedrijfsleven in 2016 gemiddeld 16 euro per uur, vrouwen 15 euro. Tien leeftijdsjaren verder is de loonkloof al bijna 2 euro.
Deze kloof is het grootst in het bedrijfsleven. Mannen van 36 jaar die in dienst van de overheid zijn, verdienen gemiddeld 27 euro per uur en vrouwen van dezelfde leeftijd 26 euro.
Bij 46-jarige werknemers bedraagt de loonkloof tussen vrouwen en mannen bij de overheid ongeveer 3 euro, terwijl het loonverschil in het bedrijfsleven dan al ongeveer 6 euro per uur bedraagt.
'Vrouwen moeten vaker onderhandelen'
Een van de tips die Osse aandraagt, is dat vrouwen vaker moeten onderhandelen over hun salaris. "Onderhandel je niet, dan krijg je niks. Onderhandel je wel, dan kun je meer geld krijgen."
Bovendien is het volgens haar slim om wat extra uren te maken. "Elke keer als je twintig uur werkt of weinig wil werken, neem er één of twee uur bij, dat scheelt je enorm per saldo."
Daarbij moeten vrouwen meer lef tonen om in leidinggevende posities terecht te komen. "Als jij je vinger niet opsteekt omdat je denkt dat mannen het beter kunnen, dan krijg je die nooit", sluit Osse af.
Heb jij ervaring met het zoeken naar een koopwoning als starter? Deel dan in de NUjij-reacties je verhaal en vertel of je daar ook veel moeite mee hebt!
NUjij: Uitgelichte reacties