De Europese Commissie vindt dat een strafprocedure tegen Italië is geoorloofd. Met de huidige plannen zal het land niet voldoen aan de Europese begrotingseisen, aldus de commissie woensdag.

Het duurt nog even voordat er eventueel concrete straffen worden doorgevoerd. Europese lidstaten kunnen de komende twee weken de analyse van de Europese Commissie bestuderen. Als er groen licht komt, kan een strafprocedure ingaan, maar daarna kan de Italiaanse regering alsnog aanpassingen doorvoeren.

Als Italië niet met nieuwe begrotingsvoorstellen komt, kan de Europese Commissie maatregelen nemen. Op termijn kan Italië worden gevraagd een bedrag van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) over te maken aan het noodfonds ESM.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini leek woensdag de deur open te zetten naar aanpassingen in de begroting. Hij zou zich zorgen maken over de opgelopen rente op Italiaanse staatsobligaties. 

In het ultieme geval een boete 

Als Rome en Brussel er niet uitkomen kan de Europese Commissie in het ultieme geval een boete opleggen en de uitbetaling van Europese gelden stopzetten. Of deze laatste maatregel Italië hard raakt, is maar de vraag, want het land betaalt meer aan de Europese Unie dan het ontvangt.

In de Dit wordt het nieuws-podcast vertelde Rabobank-econoom Maartje Wijffelaars deze woensdag dat er in de begroting maatregelen zitten waar de Italianen wel degelijk iets aan zullen hebben.

Maar alle maatregelen samen en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld de rente die investeerders op Italiaanse staatsobligaties zullen eisen, leiden ertoe dat er waarschjinlijk geen positieve gevolgen zijn voor de Italiaanse economie. 

EU-ministers staan achter aanpak

De ministers van Financiën van de eurolanden staan in grote lijnen achter de aanpak van Italië door de Europese Commissie, zegt de Portugese minister en eurogroepvoorzitter Mário Centeno. Hij wil niet vooruitlopen op de vraag of er een strafprocedure komt tegen Italië, zoals Brussel voorstelt.

De eurogroep bespreekt volgende maand of er inderdaad een strafprocedure komt.