De wereldeconomie zal volgend jaar minder sterk groeien dan eerder werd verwacht, mede onder druk van de toenemende handelsspanningen, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag verschenen rapport.

Volgens de OESO zal de groei van de mondiale economie in 2019 uitkomen op 3,5 procent. Eerder werd een groei van 3,7 procent voorspeld.

Voor 2020 wordt ook een groei van 3,5 procent voorzien. De OESO stelt dat de handel en investeringen afzwakken door de importheffingen die wereldwijd zijn ingesteld.

Verder hebben opkomende markten te maken met een uitstroom van kapitaal door de stijgende Amerikaanse rente, waardoor de munteenheden van die opkomende landen verzwakken. Het gaat bijvoorbeeld om Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika.

Tragere groei voor China

Wat betreft de grote economieën liet de OESO zijn verwachtingen voor de groei van de Verenigde Staten onveranderd. Voor China wordt een tragere groei voorspeld. De economie van de eurozone groeit volgend jaar naar verwachting met 1,8 procent en met 1,6 procent in 2020, aldus de denktank.

De OESO waarschuwt wel dat als de handelsoorlog tussen de VS en China verder escaleert met nog meer importheffingen, dit serieuze negatieve gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. De organisatie roept beleidsmakers dan ook op het vertrouwen in de regels rond internationale handel te herstellen en samen te werken.

Volgens de OESO zijn de risico's op het moment groot genoeg om aan de alarmbel te trekken. Landen zouden zich volgens de organisatie moeten voorbereiden op eventuele turbulentie in de toekomst.