De Italiaanse vicepremier Luigi di Maio denkt dat de Europese Commissie en Italië overeenstemming kunnen bereiken over de begroting van het Zuid-Europese land. Hij benadrukt wel dat de belangrijkste maatregelen in de plannen niet ter discussie staan.

Dit vertelde Di Maio, tevens leider van de Vijfsterrenbeweging, aan de Italiaanse omroep Rai 1. Volgens hem werpt de Europese Unie een muur op.

Di Maio lijkt met de uitspraken mogelijkheden te zien om deels aan de zorgen van de EU tegemoet te komen.

Woensdag komt de Europese Commissie naar verwachting met een reactie op het uitblijven van wijzigingen in de Italiaanse begroting.

Met een begrotingstekort van 2,4 procent voor 2019 en een staatsschuld van 130 procent, verwacht de commissie dat Italië te weinig maatregelen neemt om de schuld te verlagen.

In de details hebben de Italianen nog speelruimte

Veel economen en analisten verwachten dat Italië in de onderhandelingen niet zomaar het begrotingstekort zal verlagen. Maar in de details kunnen de Italianen nog maatregelen nemen om tegemoet te komen aan de zorgen van de Europese Commissie.

Zo kan de regering besluiten het begrotingstekort te koppelen aan de economische groei. Wanneer de groei lager uitvalt dan verwacht, geeft de overheid dan automatisch minder uit. Ook kunnen de maatregelen die de overheid wil invoeren, worden uitgesteld tot de tweede helft van 2019 of 2020. Voor veel maatregelen is het sowieso al moeilijk om ze direct in januari te implementeren.

De Portugese minister van Financiën, Mario Centeno, verklaarde dinsdag dat de economie ook gestimuleerd kan worden zonder de uitgaven te doen stijgen.

"Ik begrijp en deel de zorgen van Italië over trage groei en complexe sociale kwesties", zegt hij. Maar tegelijk kan Italië ook de overheidsfinanciën verbeteren, benadrukt hij.