De Franse staat wil dat Carlos Ghosn vertrekt als topman van Renault. Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, vindt dat er snel een interim-management moet komen om de schade van de arrestatie van Ghosn te beperken.

"Carlos Ghosn is niet meer in een positie om Renault te leiden", aldus Le Maire tegen de Franse radiozender Franceinfo. De Franse staat heeft een belang van ongeveer 15 procent in de Franse automaker en twee keer zoveel stemrecht.

Le Maire heeft niet formeel het vertrek van Ghosn geëist, omdat de Franse overheid nog geen bewijs heeft gezien en de juridische procedure volgt.  

Ghosn, een veteraan in de autosector, werd maandag op aangeven van Nissan op verdenking van fraude opgepakt door de Japanse autoriteiten. Hij zou geld van het bedrijf hebben uitgegeven aan privédoeleinden en jarenlang een te laag inkomen hebben opgegeven.

Dinsdag overleg over positie Ghosn

Ghosn is CEO en voorzitter van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Bij Renault is hij nog CEO en ook bij de Japanse automakers vervult hij posities. Nissan heeft maandag meteen al verklaard van het voorzitterschap van Ghosn af te willen.

Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme bronnen dat Renault dinsdag zal overleggen over het vertrek van de 64-jarige Ghosn. Het aandeel Renault maakte maandag na bekendmaking van het nieuws een flinke klap op de beurs in Parijs. Dinsdag rond 10.45 uur staat het aandeel 3,1 procent lager.