ARNHEM - Chemieconcern Akzo Nobel verwacht dit jaar een licht lagere winst te realiseren dan vorig jaar. Door het uitblijven van herstel van de belangrijkste markten en de lage koers van dollar, pond en Argentijnse real denkt Akzo het resultaat van vorig jaar, miljoen euro, niet te kunnen evenaren.


Bekijk video

De financiële man van Akzo, Fritz Fröhlich, weigerde woensdag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers echter te spreken van een winstwaarschuwing en sprak van een "herziene winstverwachting". Hoe groot de winstdaling dit jaar wordt, durfde hij gezien de economische onzekerheden niet aan te geven.

In april zei Akzo nog te verwachten dat de winst dit jaar die van het recordjaar 2000 zou kunnen overtreffen. Met een winststijging van 9 procent in het eerste kwartaal leek het concern goed op weg te zijn.

Over het tweede kwartaal kwam de winst echter met 250 miljoen euro 2 procent lager uit dan in dezelfde periode van 2001, minder ook dan analisten hadden verwacht. Over het eerste halfjaar liet de winst nog wel een stijging zien, van 470 miljoen euro vorig jaar naar 484 miljoen euro.

Ongunstige wisselkoersen

Het lagere kwartaalresultaat is vooral te wijten aan ongunstige wisselkoersen. De laatste weken van het tweede kwartaal waren volgens de onderneming wat dat betreft ongunstig. Vanaf het derde kwartaal kunnen de valutaperikelen daardoor versterkt een rol gaan spelen, gaf Fröhlich toe.

Intervet

De omzet nam in de eerste zes maanden licht af (1 procent) tot ,1 miljard euro. Diergeneesmiddelenproducent Intervet deed het binnen Akzo het slechtst. De slechte marktomstandigheden in Latijns-Amerika en Zuid-Afrika speelden het concern flink parten.

Coatings had een topkwartaal en boekte een 15 procent beter bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal. De chemische divisie wist in een moeilijke markt het winstniveau van vorig jaar te evenaren, aldus Akzo. Paradepaardje Organon bleef groeien, maar ook hier liet de winstgroei te wensen over.

Bij de andere onderdelen wierpen herstructureringsmaatregelen hun vruchten af. Akzo schrapte dit jaar bij Coatings en Chemicals arbeidsplaatsen. De ingrepen zijn onderdeel van een driejarig programma, waarbij uiteindelijk 3500 banen verdwijnen. Door overnames en uitbreiding van de farmaceutische activiteiten nam het totaal aantal werknemers in de wereld echter in het eerste halfjaar met 1100 toe tot 67.400.

Ondanks de huidige moeilijke omstandigheden toonde Fröhlich zich niet echt somber. Hij wees op de verdere groeimogelijkheden in de farmacie, de mogelijkheden voor coatings en chemicals en de solide financiële structuur van het concern. Aan geld voor verdere groei is geen gebrek. "Dit concern is een geldmachine."