Bijna een vijfde (19 procent) van de volwassenen in Nederland volgt een opleiding, cursus of workshop. Tien jaar geleden ging het nog om 16 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van statistiekbureau Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal volgen ruim 1,7 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 25 tot 65 jaar enige vorm van scholing, aldus het CBS. Daarmee hoeven ze alleen de Zweden, Finnen en Denen voor zich te laten gaan in Europa.

"Nederland voldoet hiermee al geruime tijd aan de Europese doelstelling voor een leven lang leren van 2020, gesteld op 15 procent", meldt het statistiekbureau. Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op bijna 11 procent.

In Nederland doet 23 procent van de volwassenen een opleiding of cursus met een duur korter dan een week. Daarnaast volgt bijna een kwart een langere opleiding van drie jaar of langer. Dit zijn vooral jongvolwassenen (25 tot 30 jaar) die nog een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen.

Van de jongvolwassenen volgt ruim de helft een dergelijke opleiding van drie jaar of langer. Meestal gaat het om een door de overheid bekostigde opleiding.

Volg jij als volwassene een opleiding of cursus? We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het combineren van studie en werk of bijvoorbeeld het verschil met studeren toen je jonger was. Deel hieronder jouw ervaring in de NUjij-reacties.