Gemeten over het hele jaar verdween per hoofd van de bevolking liter koffie en 103 liter thee in de slokdarm

AMSTERDAM - De trend dat Nederlanders steeds meer thee en steeds minder koffie drinken zet door. Het afgelopen jaar dronk de Nederlander 3,3 kopjes koffie per dag, tegen 3,4 een jaar eerder. Bij thee is het omgekeerde het geval. Klokten de Nederlanders in nog gemiddeld 2,1 kopjes op een dag weg, vorig jaar was dat gestegen tot 2,3. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers.

Gemeten over het hele jaar verdween per hoofd van de bevolking liter koffie en 103 liter thee in de slokdarm. De koffiebranders zitten in hun maag met een steeds stijgend aanbod van koffie, terwijl er aan de vraagkant niet veel gebeurt. Het afgelopen jaar overtrof de wereldwijde productie van koffie de vraag met ongeveer 10 miljoen balen (van 60 kilogram), ruim vijf keer de jaarlijkse koffieconsumptie in Nederland.

Het grote aanbod zorgt voor dalende prijzen, wat volgens de koffiebranders betekent dat de beschikbaarheid en de diversiteit in het gedrang komen. Dat zou weer een nadelig effect hebben op de consumptie.

Slechts een kwart van de wereldbevolking nuttigt koffie, het groeipotentieel lijkt daarmee enorm. Koffiepromotieprojecten in onder andere Rusland en China (theelanden bij uitstek) zouden daar verandering in moeten brengen. Ook de toenemende belangstelling voor zogeheten specialiteitenkoffies (zoals cappuccino's) zou een bijdrage kunnen leveren aan het opkrikken van de consumptie.