WASHINGTON - De meeste Amerikanen zijn somber over de economische toekomst van hun land. Ze vrezen dat het ergste nog moet komen. Hun zorgen betreffen vooral nog meer boekhoudschandalen en een diepere val van de beurs, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling van het Amerikaanse tv-station NBC in samenwerking met de The Wall Street Journal.

Zo'n 68 procent meent bovendien dat het land in een recessie verkeert dan wel er dit jaar nog in dreigt terecht te komen. Die beleving staat haaks op de officiële gegevens waaruit blijkt dat vanaf januari de Amerikaanse economie niet krimpt maar juist groeit.

Het pessimisme heerst onder 57 procent van de geënquêteerden. Slechts 41 procent zegt dat het in de toekomst beter gaat. Ook het vertrouwen in president Bush is niet al te groot. Iets minder dan de helft, 49 procent, beoordeelt zijn prestaties op het gebied economie goed terwijl over zijn aanpak op andere beleidsterreinen twee op de drie Amerikanen tevreden zijn.

Enron, WorldCom, Global Crossing

Door de boekhoudschandalen bij grote concerns als Enron, Global Crossing en WorldCom heeft 70 procent van de Amerikanen geen vertrouwen meer in de door grote concerns gepresenteerde financiële gegevens. Bij 93 procent heerst argwaan over het gedrag van de topmensen bij grote ondernemingen.

De peiling had plaats onder ruim duizend personen en had plaats tussen vorige week vrijdag en zondag. De NBC en The Wall Street Journal houden een foutmarge van 3,1 procent aan.