Saoedi-Arabië is van plan de olieproductie van het land flink terug te schroeven. Aanleiding hiervan is het besluit van de Amerikaanse regering om acht landen goedkeuring te geven om olie te blijven kopen van Iran.

Dat meldt de zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

Door de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de acht landen die Iraanse olie blijven kopen, is de olieprijs de afgelopen weken flink gezakt. 

Op 17 oktober kostte een vat Brentolie nog 80,1 euro, momenteel kan eenzelfde vat gekocht worden voor 67 euro, een daling van ruim 16 procent. Door het aanbod van olie te verkleinen, hoopt Saoedi-Arabië de olieprijs te verhogen.

Volgens de zakenkrant gaat OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, op 6 december aankondigen de olieproductie met 1,4 miljoen vaten per dag terug te schroeven.

Spanningen tussen Saoedi-Arabië en VS nemen toe

Het bericht komt in een tijd van oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en de VS. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA concludeerde zaterdag dat Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht heeft gegeven voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi was een columnist bij de Amerikaanse krant The Washington Post.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich eerder ook negatief uitgelaten over een verlaging van de olieproductie. In een tweet waarschuwde hij voor hogere olieprijzen als gevolgd van een kleiner aanbod.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!