De Europese Commissie gaat heffingen voor elektrische fietsen uit China definitief maken nadat het uitvoerend orgaan van de Europese Unie in de zomer al voorlopige heffingen voor zes maanden invoerde.

De definitieve importbelastingen lopen uiteen van 18,8 procent tot 79,3 procent, meldt Reuters vrijdag op basis van een document dat het persbureau heeft ingezien.

Als de commissie de importheffingen doorzet, moeten ze nog goedgekeurd worden door EU-lidstaten en blijven ze van kracht voor een periode van vijf jaar.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de export van Chinese e-bikes naar de Europese Unie meer dan verdrievoudigde tussen 2014 en september 2017. Het marktaandeel van Chinese partijen steeg naar 35 procent terwijl de gemiddelde prijzen daalden met 11 procent.

De Chinese producenten zouden profiteren van oneerlijke staatssteun. Zo zouden ze belastingvoordelen krijgen, gunstige financiering en kunnen ze profiteren van gecontroleerde aluminiumprijzen. Hierdoor kunnen ze onder de kostprijs hun fietsen aan de man brengen, zeggen Europese concurrenten.

De Europese Commissie deed het onderzoek op aangeven van de Europese vereniging van fietsproducenten.