De economie van Duitsland is in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau. 

Het is de eerste krimp van de Duitse economie sinds het eerste kwartaal van 2015.

Volgens het statistiekbureau kwam de krimp uit op 0,2 procent, tegen een groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal van 2018. 

Economen hadden in doorsnee op een achteruitgang van 0,1 procent gerekend. Op jaarbasis ging de grootste economie van Europa er met 1,1 procent vooruit, tegen 2,3 procent in de voorgaande periode.

Duitsland voelt tegenwind wereldwijde spanningen

De Duitse economie ondervindt tegenwind door de wereldwijde handelsspanningen waardoor de export van het land onder druk is komen te staan.

Verder heeft de Duitse auto-industrie last gehad van de nieuwe emissienormen. De productie werd door de nieuwe normen verstoord. Ook zijn de consumentenbestedingen in Duitsland minder sterk.

De Duitse regering rekent vooralsnog voor heel 2018 op een economische groei van 1,8 procent. In 2017 groeide de economie van Duitsland met 2,2 procent.

Ook economische groei in de eurozone loopt terug

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Volgens een voorlopige schatting van het Europees statistiekbureau Eurostat ging de economie van het eurogebied er met 0,2 procent vooruit op kwartaalbasis, tegen 0,4 procent in het tweede kwartaal.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Voor de gehele Europese Unie werd een groei gemeten van 0,3 procent, tegen 0,5 procent in de voorgaande periode. Op jaarbasis was sprake van een economische vooruitgang in de eurozone van 1,7 procent en 1,9 procent in de EU.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!