AMSTERDAM - ING gaat zijn divisie Operations & IT stroomlijnen, om zo kosten te besparen en de efficiency te vergroten. Door de operatie verdwijnen in Nederland vierhonderd en in België vijftig arbeidsplaatsen. De reorganisatie treft vooral de afdeling die IT-infrastructuur aanlegt en onderhoudt voor de bank- en verzekeringsactiviteiten van ING, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

ING probeert de medewerkers wier baan op de tocht staat zo veel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Om dat te realiseren, wordt er via een zogeheten mobiliteitscentrum gedurende drie maanden intern en vervolgens vijftien maanden buiten ING naar een andere werkkring gezocht. Levert dat niets op, dan komt een gedwongen ontslag in zicht.

CAO-akkoord

Vakbondsbestuurder R. Schuurman van De Unie is verrast over het gedwongen ontslag na achttien maanden. Hij wijst op het CAO-akkoord, waarin het bedrijf eind vorige maand een werkgarantie heeft afgesproken met de bonden. Volgens Schuurman kunnen alleen werknemers op straat worden gezet die aantoonbaar niet meewerken in de zoektocht naar een andere baan.

Bij Operations & IT werken ongeveer 18.000 personen. In Nederland komen de vierhonderd arbeidsplaatsen voor het eind van dit jaar te vervallen. ING treft voor de operatie een voorziening van 57 miljoen euro, die in het derde kwartaal zal worden genomen. De verwachting is dat de ingreep jaarlijks 39 miljoen euro aan besparingen oplevert.