De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag, dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp de komende tijd goedkoper.

Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zo'n 66 dollar (58 euro) gerekend. De prijs van een vat Brentolie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar.

Begin oktober bereikten de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat.

De prijsdalingen komen mede doordat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd geen sancties op te leggen tegen acht landen die toch olie blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land. 

Tegen het zere been van Trump

Landen van oliekartel OPEC zijn al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat is tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vindt het opkrikken van de olieprijs geen goed idee. "Stijgende voorraden moeten worden verwelkomd als een vorm van verzekering, in plaats van een bedreiging", aldus het agentschap. Het IEA waarschuwde vorige maand al dat hoge energieprijzen juist een risico kunnen vormen voor de wereldwijde economische groei.

Wall Street is met de olieprijs meegedaald. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 25.286,49 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2722,18 punten en technologiegraadmeter Nasdaq eindigde vlak op 7200,88 punten.