AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag positief begonnen. Ook elders in Europa zoeken de beurzen na dagen van forse koersdalingen de weg weer omhoog. Europa heeft hiermee niet het stokje overgenomen van de Amerikaanse beurzen op Wall Street, die maandag wederom fors inleverden.


Bekijk video

De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde vlak voor het middaguur een behoorlijke winst van 8,52 punten. Dat is een stijging van 2,5 procent naar 351,35 punten.

Analisten schrijven de klim deels toe aan het herstel van de dollar ten opzichte van de euro. De koersval van veel Europese bedrijven de afgelopen dagen hing samen met het waardeverlies van de dollar. Bedrijven als Shell, Aegon, Ahold en ABN Amro hebben grote belangen in Amerika. Op de Aziatische markten zakte de euro dinsdagmorgen al en inmiddels is de Europese munt geen dollar meer waard.

"Door de dollar kunnen we ook een hogere opening in New York verwachten. De Dow-Jonesindex zal wel in de 'rebound' springen. Maar het herstel is verder vooral technisch van aard en daardoor zeer fragiel. Bovendien overheerst nog de onzekerheid: iedereen twijfelt voorlopig nog over de betrouwbaarheid van cijfers die bedrijven presenteren", aldus een analist.

Op twee na stonden alle fondsen in de AEX-index om half twaalf 's ochtends op winst. Zwaargewichten ABN Amro, Koninklijke Olie, ING likken hun wonden na de koersval die maandag door bankier- en verzekeraar Aegon werd ingezet, en prijkten bovenaan de graadmeter. Aegon wist echter de weg omhoog nog niet te vinden en schommelde rond het slot van maandag.

Bankier ABN Amro was de grootste winnaar met een stijging van ,9 procent naar 14,30 euro, tegen een koersverlies maandag van 8,8 procent. Shell noteerde als goede tweede met een winst van 4,8 procent op 42,99 euro, terwijl het aandeel een dag eerder nog 9,8 procent kelderde. ING krabbelde 3,8 procent op naar 20,38 euro, ten opzichte van een verlies van 8,7 procent op maandag.

Fortis zorgde als enige voor een domper op de beurs. Het Belgisch-Nederlandse financiële concern heeft in navolging van concurrent Aegon een winstwaarschuwing afgegeven. Voor het eerst in de geschiedenis van Fortis ligt de waarde van haar aandelenportefeuille onder het niveau van de aankoopprijs.

Het aandeel Fortis belande hierdoor samen met handelshuis Buhrmann als enige in de rode cijfers. Het financiële concern verloor 1,9 procent op 15,15 euro. Buhrmann bungelde helemaal onderaan de graadmeter met een verlies van 2 procent op 7,25 euro.

In Frankfurt herstelde verzekeraar Allianz zich enigszins van de forse dreun van maandag. Het fonds stond ruim 2 procent in de plus. Maandag verloor Allianz 8,5 procent aan beurswaarde. De DAX noteerde een plus van bijna 2 procent.

Ook de graadmeter van de beurs in Londen stond op een dergelijke winst. Vooral goede cijfers van ARM Holdings trokken de FTSE omhoog. De chipontwikkelaar had een winststijging in het tweede kwartaal van 33 procent en noteerde op de beurs ruim 8 procent meer. Reuters Group bleef net in de plus. De nieuws- en informatiegroep presenteerde kwartaalverliezen die minder dramatisch waren dan voorspeld.

De Franse CAC-40-index stond, net als Londen en Frankfurt op een winst van rond de 2 procent. Daar herstelden vooral de telecomconcerns zich. Alcatel, Orange en France Telecom trokken de graadmeter. Maar de topper binnen CAC-40-fondsen was Schneider. Het elektronicaconcern won 8 procent.

Euro

Op de valutamarkten is de koers van de euro door de pariteitsgrens van de dollar gezakt. Dat gebeurde al in de nacht. De euro viel de laatste uren behoorlijk van bijna 1 dollar om 08.00 uur Nederlandse tijd tot 0,9910 iets voor 12.00 uur. Maandag noteerde de euro aan het begin van de ochtendhandel nog 1,010 dollar.