De curatoren van de failliete ziekenhuiscombinatie MC IJsselmeerziekenhuizen hebben besloten exclusief met Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk verder te praten over een doorstart. 

Dit hebben de curatoren dinsdag bekendgemaakt. "Naar verwachting zal de uitkomst van de onderhandelingen met Ziekenhuis St Jansdal later deze week helder zijn en kunnen worden gecommuniceerd", aldus de curatoren. 

"Er wordt op het moment zorgvuldig afgeschaald om de patiëntveiligheid te kunnen blijven garanderen. Zodra er overeenstemming is bereikt over een doorstart, zal er een plan gemaakt worden om de werkzaamheden weer op te bouwen en voort te zetten."

Eerder werd al bekend dat er meerdere serieuze kandidaten waren om de ziekenhuizen over te nemen, waaronder andere zorginstellingen in de regio. De curatoren hebben altijd gezegd dat de voorkeur uitging naar een kandidaat die een significant deel van de zorg wil continueren. 

Eerder achtte Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad, de kans groot dat de failliete Flevolandse ziekenhuizen overgenomen zouden worden door Cardiologie Centra Nederland (CCN). 

Hij zei verder dat er waarschijnlijk in de organisatie gesneden zal moeten worden. "Dit is ook een organisatie die al heel lang bestaat", zei hij ongeveer een week geleden. "Als je dan een nieuwe start maakt, dan ga je alles doorlichten."

Het ging al langer slecht met de ziekenhuizen

De ziekenhuisgroep werd eind oktober bankroet verklaard. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee in Lelystad, MC Emmeloord, MC Dronten en een verloskundigenpraktijk in Lelystad.

Begin oktober bleek uit het laatste jaarverslag van de ziekenhuizen dat het financieel bergafwaarts ging. Het concern was technisch al failliet, omdat de schulden hoger waren dan de boekwaarde van de onderneming.

Voor het faillissement maakte de ziekenhuisgroep deel uit van hetzelfde bedrijf als MC Slotervaart in Amsterdam.