De Italiaanse bank Banca Carige bevestigt deze week een financiële injectie van 400 miljoen euro te krijgen van een aantal grote Italiaanse banken en privé-investeerders. Hiermee kan de bank toch een deadline van de Europese Centrale Bank (ECB) halen.

Het lukte de bank dit jaar tweemaal niet om door middel van obligaties geld op te halen, doordat schuldeisers te hoge rente eisten. De ECB had de Italiaanse bank tot 30 november gegeven voor een plan van aanpak om het gebrek aan kapitaal op te lossen. In een statement zegt de bank tussen de 320 en 400 miljoen aan achtergestelde betalingen te doen.

Door het bezit van staatsobligaties staan veel Italiaanse banken onder druk. Deze obligaties zijn flink in waarde gedaald sinds de nieuwe regering, die tegen bezuinigingen is, in mei aantrad. De bankensector was net weer opgekrabbeld na een diepe recessie, maar worstelt nu met snel krimpende buffers en stijgende kosten.

Italiaanse banken hebben de handen ineen geslagen voor een 'vrijwillige regeling'. De financiële instellingen dragen eraan bij, zodat de grote banken de Europese regels niet schenden.

Banca Carige heeft een aantal bestuurswisselingen doorgemaakt afgelopen jaren. De bank heeft de Zwitserse bank UBS ingehuurd als adviseur om mogelijke overnames te onderzoeken. Als een overnamepartij wordt gevonden, zal de ECB de deadline aanpassen.