BRUSSEL - Het Europees Parlement zet vrijwel zeker een streep door het plan waardoor werkgevers hun personeel zouden moeten beschermen tegen zonneschijn.

Op voorstel van CDA'ster Ria Oomen heeft de parlementscommissie sociale zaken de passage geschrapt uit een richtlijn over kunstmatig licht. "De kans dat het plan alsnog terugkeert, is praktisch nul procent", laat Oomen woensdag weten.

Bouwvakkers insmeren

De voorgenomen plicht was fel bekritiseerd door ondernemers, ook in Nederland. Die vreesden dat ze bouwvakkers moesten insmeren met zonnebrand of obers op terrassen van hoedjes moesten voorzien.

"Op zich kan te veel zonnestraling vormen van huidkanker veroorzaken", erkent Oomen. "Het is echter aan de lidstaten zelf om hiertegen actie te ondernemen. De zon is in Griekenland veel feller dan in Finland. Hier was echt sprake van doorgeschoten Europese wetgeving".

De europarlementariërs steunen wel de ontwerprichtlijn voor 'optische straling'. Die regels beschermen lassers of mensen die met laserapparaten werken. Oomen vindt deze regels 'logisch': "Lasapparatuur en instrumenten die gebruik maken van laserlicht kunnen vrij in de Europese Unie worden verhandeld. Eenvormige normen en eisen voor de gebruikers zijn dan in alle EU-lidstaten op hun plaats."